Prešovský arcibiskup posvätil relikviár zo sarkofágu sv. Mikuláša

04.02.2012 Sabinov

      Ľutina 4. februára (TASR) - Prešovský arcibiskup a metropolita Mons. Ján Babjak SJ dnes slávnostne vystavil k verejnej úcte a posvätil relikviár s ampulkou, v ktorej sa nachádza myro – vonná manna vytekajúca zo sarkofágu sv. Mikuláša v Bazilike v talianskom meste Bari.
      Táto vzácna relikvia, ktorou bola 6. decembra 2011 obdarovaná Prešovská archieparchia, bude mať svoje stále miesto v Kaplnke sv. Mikuláša, ktorá sa nachádza v areáli ľutinskej Baziliky minor. Text certifikátu o vonnej manne sv. Mikuláša hovorí o tom, že v zapečatenej ampulke sa skutočne nachádza táto vzácna relikvia, ktorá má slúžiť pre väčšiu oslavu Boha a na uctenie svätca sv. Mikuláša.
      Ten sa narodil okolo roku 260 v maloázijskej Patare a zomrel okolo roku 334 v Myre, kde bol približne od roku 300 biskupom. V liturgických textoch sa spomína ako myrský divotvorca. V byzantskom obrade sa vo väčšine chrámov jeho ikona nachádza v hlavnom rade na ikonostase. Jeho hlavný sviatok sa slávi 6. decembra.
      Pútnická tradícia v Ľutine sa začala práve zjaveniami sv. Mikuláša, čo je nielen na Slovensku, ale aj v širšom priestore výnimočné. Prvýkrát sa zjavil 19. augusta 1851. Chudobnej vdove Zuzane Fekete hovoril o dôležitosti slávenia nedele a sviatkov. Zjavenia sa opakovali niekoľkokrát, a to aj v nasledujúcich dňoch. Sv. Mikuláš dal Zuzane ikonu Presvätej Bohorodičky, aby ju odovzdala miestnemu duchovnému otcovi.
      Zázračné udalosti boli pozorne preskúmané a pápež Pius IX. v roku 1855 vydal apoštolské breve o plnomocných odpustkoch pre toto pútnické miesto. V roku 1988 bl. Ján Pavol II. povýšil miestny chrám na Baziliku minor, ktorá bola v roku 2009 rozšírená o dve nové bočné lode. V roku 2010 bolo toto pútnické miesto duchovne zviazané s Bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme, s čím je spojené ďalšie privilégium plnomocných odpustkov pre pútnikov v Ľutine.
      V roku 2011 boli v Ľutine posvätené nové spovednice a dve nové kaplnky aj s umeleckým reliéfom, ktorý bude budúcim generáciám pripomínať vernosť gréckokatolíckych biskupov, kňazov, rehoľníkov, rehoľníc a veriacich v utrpení počas komunizmu, ale aj vzkriesenie gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu v roku 1968. Tiež bola otvorená a požehnaná prvá časť miniskanzenu drevených gréckokatolíckych chrámov.
      TASR informovalo informačné stredisko Prešovskej archieparchie.
 

Vyberte región

mark